Vagroen

Vagroen is gevestigd in Groningen en heeft eigen groencomposteerlocaties: locatie ‘Stainkoeln’ te Groningen en ‘Top Gaarkeuken’ te Oldekerk. Op de locatie ‘OGAR’ te Oude Pekela wordt GFT-afval ontvangen en verwerkt tot compost. Daarnaast heeft Vagroen door het hele land zogenaamde biomassarotondes, hiervoor wordt veelal gebruik gemaakt van locaties van partners.

Biomassa

Groene grondstoffen, ook wel biomassa genoemd, nemen meer en meer een belangrijke positie in. Ze kunnen immers een reële bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving en het oplossen van de klimaatproblemen.

Integrale benadering

Steeds meer is er sprake van een integrale benadering bij de verdere bewerking en verwerking van biomassastromen. Hierbij wordt de biomassa op basis van kwantiteit en kwaliteit beoordeeld, om vervolgens ingezet te worden voor materiaal, energie of compostering.

Opdrachtgevers

Vagroen richt zich met haar producten en diensten zowel op de publieke als op de private markt. Tot onze klanten behoren:

  • Gemeenten
  • Provincies
  • Rijkswaterstaat
  • Staatsbosbeheer
  • Natuurmonumenten
  • Provinciale Landschappen
  • Waterschappen
  • Particuliere inzamelbedrijven
  • Particuliere bedrijven in bos-, landschap- en tuinonderhoud
  • Agrariërs
  • Loonwerkbedrijven
  • Energiebedrijven

Compostering

Tijdens de aanleg, het beheer en onderhoud van particulier en openbaar groen, bos- en natuurterreinen, watergangen en infrastructuur komt groenafval vrij als plantsoenafval, bermmaaisel, slootmaaisel, snoei- en dunningshout, heideplagsel. Het verwerken van deze organische reststromen tot zeer hoogwaardige eindproducten op een milieuvriendelijke manier is de specialiteit van Vagroen Compostering.

Groencompost is een uitstekende bodemverbeteraar. Door het gebruik van compost worden ook plantenvoedingsstoffen aan de bodem toegevoegd. Het groencompost wordt gebruikt in zowel de professionele land- en tuinbouw als in het onderhoud van sier- en moestuinen.

Vagroen heeft eigen groencomposteerlocaties: locatie ‘Stainkoeln’ te Groningen en ‘Top Gaarkeuken’ te Oldekerk. Op de locatie ‘OGAR’ te Oude Pekela wordt tevens GFT-afval verwerkt tot compost. Daarnaast heeft Vagroen door het hele land zogenaamde biomassarotondes, hiervoor wordt veelal gebruik gemaakt van locaties van partners. Hierdoor kunnen wij door heel Nederland groenafval en organische reststromen innemen en verwerken.

Biomassa

Biomassa gaat een belangrijke rol spelen in de voorziening van energie en materialen. De technologische ontwikkelingen gaan snel; nieuw technieken dienen zich aan. Het aanbod van biomassa is divers. Afnemers willen echter biomassa volgens vaste leveringspatronen onder bepaalde kwaliteitscriteria. Dit vraagt om kennis en bundeling van expertises.Vagroen maakt deel uit van een nationaal en internationaal netwerk Biomassa. Vagroen levert: houtchips, biomassa-pellets en schoon resthout (A-Hout). Vagroen levert pellets en houtsnippers aan diverse units voor wijkverwarming en zwembaden.

Innovaties

Vagroen is continue op zoek naar bruikbare kennis en vernieuwingen om daarmee een koploperspositie in de markt te verkrijgen. De bewerking van biomassa tot hoogwaardige brandstoffen verdient op dit moment veel aandacht. Vooral biomassastromen met hoge zout- en asgehaltes (bijvoorbeeld gras, riet en houtige biomassa die sterk verontreinigd zijn met blad en naalden) kunnen op dit moment nog niet worden ingezet als brandstof. Wij doen op dit moment met diverse partners onderzoek naar de mogelijkheden van torrefactie, pyrolyse en pelletiseren van deze biomassastromen. Daarnaast kijken we ook naar de mogelijkheden van fermenteren en biorefinery.

Producten en diensten

Vagroen levert een compleet takenpakket op het gebied van biomassa en organische reststromen.
Onderstaand treft u een overzicht van activiteiten die wij voor u kunnen verzorgen.

  • Opstellen van onderhoud- en rooibestekken
  • Ondersteuning aanbestedingen, directievoering en realisatie
  • Taxatie van aanwezige biomassa (rondhout, energiehout, groenafval)
  • Verkoop van biomassa en rondhout
  • Afvoer groenafval
  • Chippen, schredderen, zeven
  • Logistiek (transport, op- en overslag)
  • Levering van biomassa, waaronder houtchips en pellets
  • Levering van groencompost
  • Kwaliteitsborging

Groene grondstoffen

Groene grondstoffen, ook wel biomassa, nemen meer en meer een belangrijke positie in. Ze kunnen immers een reële bijdrage leveren aan het oplossen van de klimaatproblematiek. De markt voor biomassa wordt volwassen en neemt een steeds belangrijker positie in bij de energievoorziening en groene grondstoffen.

De vraag naar verse houtchips is groeiende, de eerste biomassa-wkk’s zijn reeds enkele jaren in bedrijf en een groot aantal bevinden zich op de tekentafel. Maar ook biomassa gestookte CV-ketels met een vermogen van 100-1000 kW staan meer en meer in de belangstelling. Biomassa afkomstig van terreinbeheer (snoei- en dunninghout, gras en riet) en het resthout zijn voor Nederland de belangrijkste bronnen voor biomassa. De potentie is er, de wil is er en de markt is er; tijd om aan de slag te gaan, Maar hoe? Overlaten aan handelaren, het zelf opzetten?

Integrale benadering

Shared Service Model Biomassa is een samenwerking voor het duurzaam exploiteren van biomassa. Vagroen geeft hierbij de mogelijk om aan te sluiten bij overall-afzetcontracten. Samenwerking en transparantie zijn hierbij de sleutels tot succes. Binnen het Shared Service Model Biomassa worden de volgende doelen nagestreefd:
  • Duurzame inzet van biomassa voor de productie van duurzame energie, materialen en groene grondstoffen;
  • Kostenreductie voor gemeenten, particulieren, bedrijven en overige ontdoeners, betreffende de afvoer van groenafval en organische reststromen;
  • Stimulering van (lokale) initiatieven met betrekking opwekking van duurzame energie en de inzet van groene grondstoffen en biomassa voor energie.

Vagroen locatie Stainkoeln

Locatie Stainkoeln
Winschoterweg 1
9723 CG GRONINGEN
T +31 50 541 66 33
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 07:00 - 16:30 uur


Grotere kaart weergeven

Vagroen locatie Top Gaarkeuken

Adres:
Locatie Top Gaarkeuken
Hoendiep z.z. 7a
9821 TJ OLDEKERK
T + 31 594 21 35 44


Op onze locatie Top Gaarkeuken kunnen burgers van de gemeente Westerkwartier het hele jaar door hun groenafval brengen. Hiervoor moet echter vanaf 1 januari 2020 betaald worden aan de gemeente.
De tarieven zijn als volgt:
8,00 voor een enkelas-aanhanger of kofferbak
€ 16,- voor een tandemas-aanhanger
Betalen kan via een betaalautomaat die op ons terrein bij de nieuwe slagboom staat. Voor de betaling heeft u een milieupas nodig die u aan kunt vragen bij de gemeente. Met deze pas kunt u de betaling doen en gaat de slagboom open. De betalingen gaan rechtstreeks naar de gemeente Westerkwartier. Bij de betaalautomaat kunt u het saldo van uw milieupas ook opwaarderen. Vagroen verzorgt verder de verwerking van het groenafval.
De openingstijden voor de burgers zijn van
maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur.
Op zaterdag zijn we open van 09.00 uur tot 14.00 uur.
Grof huisvuil kan niet meer op onze locatie worden gebracht, daarvoor moet u zijn bij de gemeentelijke milieustraat aan de Tweemat te Grootegast.
Voor bedrijven geldt de volgende regeling op al onze locaties: Vanaf 1 januari 2020 geldt dat de minimale kosten voor het brengen van bedrijfs-groenafval € 10,- ex BTW per weging zijn, daarboven gecorrigeerd naar het aantal kilogrammen dat is gebracht en het tarief voor de groensoort. Dit geldt ook voor het halen van zand/teelaarde en houtsnippers etc.
Voor bedrijven gelden de volgende openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 16.00 uur.
PIN betaling op TOP Gaarkeuken mogelijk

Tevens kunnen bedrijven en particulieren op deze locatie terecht voor:
  • compost
  • zand
  • turf
  • (verrijkte) teelaarde 
Tarieven zijn bij de balie na te vragen.


Grotere kaart weergeven

Vagroen locatie OGAR

Locatie OGAR (GFT) (alleen bedrijven)
Industrieweg West 1
9665 PX Oude-Pekela
T +31 597 61 41 49

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 16:30 uur


Grotere kaart weergeven

Vagroen is NTA 8080 approved

Deze Nederlandse Technische Afspraak (NTA) beschrijft eisen voor duurzame biomassa ten behoeve van energiedoeleinden (elektriciteit, warmte & koude en transportbrandstof). Onder biomassa worden zowel vaste, vloeibare als gasvormige biobrandstoffen verstaan. Deze NTA is bedoeld om te worden toegepast bij organisaties die aantoonbaar duurzaam biomassa willen:
  • produceren;
  • verwerken;
  • verhandelen; of
  • inzetten voor energieopwekking of als transportbrandstof.
Zie ook NEN: NTA8080